Ali je analni seks varen?

Ali je analni seks varen?
12. december 2021 Ogledov: 265
Ali je analni seks varen?

Analni seks je danes za marsikoga morda še vedno tabu tema, a ga v zadnjem času prakticira vedno več (heteroseksualnih) parov. Razlogov, zakaj se odločiti za analni seks je veliko – gre za drugačno obliko spolnosti, ki vsekakor lahko popestri vaše spolno življenje. Poleg tega ga moški obožujejo zato, kar jim daje občutek »moči« prav tako pa se ob tem zavedajo, da jim partnerka popolnoma zaupa in jim z veseljem prepusti vajeti. Dejstvo je tudi, da ne glede na to, kako pogosto izvajate vaje za krepitev medeničnega dna, vaginalna odprtina nikoli ni tako tesna kot zadnjična – prav ta »tesnost« je razlog, da moški ob penetraciji v anus doživljajo intenzivnejše občutke, kot pri vaginalnih spolnih odnosih. Če sta se oba pripravljena prepustiti novim, nepoznanim dogodivščinam med rjuhami in se bosta nanje ustrezno pripravila, ni nobenega razloga, da pri tem ne bi uživala.

Spolni odnosi v takšni in drugačni obliki pa vedno s seboj prinašajo določena tveganja – pa naj gre za spolno prenosljive bolezni ali pa neprijetna vnetja. Tudi analni spolni odnosi niso izjema. Kljub temu pa lahko ob zaščiti in odgovornemu ravnanju ta tveganja preprečimo. V nadaljevanju bomo predstavili najpogostejša ter načine, kako se izognemo neželenim posledicam.

Spolno prenosljive bolezni

Prenašajo se med partnerji pri vseh vrstah spolnih odnosov, največje tveganje za okužbo pa predstavljajo prav analni spolni odnosi. Razlogov je več – anus se (za razliko od vagine) ob odnosu naravno ne navlaži, poleg tega je plast kože na tem predelu tanjša, zato pogosteje pride do poškodb. Najpogostejše spolno prenosljive bolezni so klamidija, gonoreja, HIV in hepatitis – gre za bolezni, ki zahtevajo daljše zdravljene, poleg tega se včasih fizični znaki, ki bi jih lahko opazili ne pojavijo vedno takoj. Ustrezna zaščita je kondom – posebej pomembno je, da se kondoma poslužujejo tudi homoseksualni pari, ki na zaščito pogosto pozabijo, saj se pri njih ne pojavlja strah pred nezaželeno nosečnostjo. Poleg kondoma je priporočljiva tudi uporaba lubrikanta, saj le ta (poleg tega, da olajša odnos in prepreči neprijeten občutek) preprečuje, da bi kondom počil.

Bakterijske okužbe in vnetja

Kot že omenjeno zgoraj, anus se naravno ne vlaži oziroma ne »proizvaja« naravnega lubrikanta, kot ga proizvaja vagina. Zaradi ne-navlaženosti pri analnih odnosih pogosto prihaja do majhnih poškodb (lahko mikro poškodb, ki jih niti ne zaznamo). Skozi te majhne ranice pa lahko prosto prehajajo bakterije. Ob pogostih poškodbah je včasih potrebno celo zdravljenje z antibiotiki. Tudi v tem primeru bo tegobe rešil lubrikant – ta bo preprečil neprijetno trenje, ki pripelje do nastanka poškodb. Poleg tega v primeru pekočega občutka ali bolečin prekinite analni spolni odnos, saj ti občutki verjetno pomenijo da je (ali pa bo) prišlo do raztrganin ali ranic. Na tej točki poudarjamo še, da v primeru analnega spolnega odnosa, ki preide v vaginalnega, obvezno zamenjajte kondom – v nasprotnem primeru boste namreč bakterije iz anusa prenesli v vagino, kar lahko povzroči vnetja.

Hemoroidi

Gre za majhne »vrečkice«, ki vsebujejo kri, nahajajo pa se tako v anusu kot tudi izven njega.  Običajno povzročajo srbenje, lahko pa tudi boleč, neprijeten občutek in rahlo krvavenje. Analni seks sicer lahko spodbudi nastanek hemoroidov, vendar je majhna verjetnost, da bi jih povzročili pri tistih osebah, ki se s hemoroidi v preteklosti niso srečevali. Recepta, da bi le-te 100% preprečili žal ni, se jim pa lahko kar najbolje izognete z uporabo lubrikanta.

Rak anusa

Nikakor ne trdimo ali namigujemo, da analni seks povzroča raka. Kljub temu pa pri nezaščitenih analnih spolnih odnosih lahko pride do okužbe s virusom HPV – prav okužba pa lahko pripomore k razvoju raka anusa, materničnega vratu ali raka ustne votline. To dejstvo nas ponovno pripelje do prve točke – torej zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi (uporaba kondoma).

Lahko postane… umazano

Tukaj ne gre za nevarnost ali bolezen, pač pa zgolj za neprijetnost, ki jo lahko prinese analni seks. Med odnosom naj sicer ne bi prišlo do uhajanja blata (kar se sicer lahko zgodi), ob neustrezni pripravi pa boste morda nekaj izločka lahko opazili na prstih, igrački ali penisu. Da bi se temu izognili, je najbolje prej odnosom izprazniti črevo in se stuširati, po želji lahko uporabite tudi klistir ali poseben pripomoček, ki se uporablja pri pripravah na analne spolne odnose (na voljo tudi v naši trgovini).

Kljub temu se pogumno predajte užitkom…

Upamo, da vas z zgornjimi nasveti nismo preveč prestrašili – analni seks je, v kolikor se držite nekaterih smernic, enako varen kot vaginalni spolni odnosi. Kot pri (skoraj) vsaki stvari seveda obstajajo določena tveganja, a so na srečo na voljo tudi pripomočki, ki ta tveganja zmanjšajo.

Če povzamemo – obvezna oprema je lubrikant. Poleg tega je potrebna tudi uporaba kondoma (sploh, če ne gre za stalnega spolnega partnerja). Nenazadnje pa je najpomembnejše to, da sta na analne odnose oba pripravljena ter, da se pred tem o potencialnih strahovih in zadržkih pogovorita. Ob upoštevanju zgolj nekaj preprostih smernic vama zagotavljamo, da bosta v užitkih, ki jih analni seks ponuja, oba neizmerno uživala in vsekakor popestrila dogajanje v spalnici.