KAJ NAREDITI, ČE ŽENSKO BOLI PRI SEKSU

KAJ NAREDITI, ČE ŽENSKO BOLI PRI SEKSU

KAJ NAREDITI, ČE ŽENSKO BOLI PRI SEKSU

Zakaj čutim bolečino med seksom? Kar 75% žensk bo ali je v nekem trenutku občutilo bolečino med seksom. Pri mnogih ženskah je bolečina redka ali se pojavi samo enkrat, pri drugih pa je vztrajna. V tem zapisu si preberi zakaj torej žensko lahko boli pri seksu in kakšna je rešitev.

"Ženske ponavadi krivijo sebe ali krivijo svoje simptome za nekaj, kar so storile, čeprav sploh ni njihova krivda, da imajo te težave."

 

https://sveterotike.si/blog/kaj-narediti-ce-zensko-boli-pri-seksu.html

 

Seks ne boli

Seks bi moral biti za vsako žensko prijetna izkušnja, in če ni, se posvetujte s svojim partnerjem ali zdravnikom. Kar morate vedeti o seksu je, da ne sme nikoli škodovati.  Če pogosto doživljate bolečine pri seksu, to še ne pomeni, da bi morali to sprejeti kot "normalno". Občasna manjša bolečina vas ne rabi skrbeti, ne smete pa se spopadati z močno kronično bolečino.

 

Zakaj lahko boli pri seksu in kaj narediti?

 

1. Suhost nožnice

To je najbolj pogost razlog! Suhost se zelo velikokrat pojavi  v času menopavze, a to še ne pomeni, da se ne dogaja tudi pri mlajših ženskah. Poleg starosti je odvisna tudi od razpoloženja. Dejstvo je, da ženska proizvaja več vlaženja pri seksu pri kateremu je bolj vzburjena. A kljub temu kdaj vlaženje še vedno ni zadostno. Na to vpliva zelo veliko dejavnikov (zdravstveno stanje, kontracepcija, starost,..)! Suhost pa ne povzroča samo bolečega seksa, ampak poruši ravnovesje dobrih bakterij v nožnici, kar lahko povzroči okužbe, ki dodatno prispevajo h temu, da boli pri seksu.

Rešitev

Lubrikant bo vaš najboljši prijatelj! Lubrikant je velikokrat del stigme, ki se včasih pojavi v povezavi z uporabo maziv, kot, da vas fizično in čustveno ne zanima spolnost in potrebujete dodaten zagon. NE! Resnica je, da tudi, če ste noro vzburjeni, kdaj nožnica ne bo dohajala vaših misli, in bo vlaženja enostavno premalo. Zakaj bi tvegali nelagodje, ko pa lahko z uporabo lubrikanta preprečite kakršnekoli neželene občutke, ki bi lahko nastali med seksom. Dodaten bonus, ki ga nudi lubrikant, pa bo tudi to, da boste v seksu bolj sproščeno uživale in na splošno doživljale bolj prijetne občutke!

 

https://sveterotike.si/za-pare/lubrikanti-in-geli/na-vodni-osnovi.html

 

2. Grob seks

Če je spolna penetracija postala nekoliko groba, lahko čutite nekaj bolečine ali nelagodja, tako v vagini kot okoli vulve. Trenje in dodatni tlak lahko vnameta občutljivo tkivo. To je lahko tudi eden od razlogov zakaj čutite bolečino. Če ste vi ali vaš partner med spolno dejavnostjo uporabljali prste, spolno igračo ali kateri koli drug predmet, boste morda občutili tudi dodatne bolečine. Pri takšni bolečini pa se za pomoč kot pri suhosti nožnice ponovno obrnemo na lubrikant. Nepravilna uporaba spolnih igrač ali grob seks lahko povzroči nekaj bolečine tudi po spolni aktivnosti.

Rešitev

Vedno uporabljajte lubrikant poleg erotičnih pripomočkov oziroma v primeru, da se poslužujete grobega seksa ali drugačnih spolnih praks! Naredite vse, da zagotovite ustrezno mazanje. Predigre so odličen način, da se vagini da čas, da se ogreje, pomaga tudi mazanje. Pomembno je tudi, da gremo stvari počasi - vsaj na začetku. Začnite rahlo in počasi, nato pa prestopite v bolj grob, hitrejši seks (ob predpostavki, da to počnete).

 

https://sveterotike.si/blog/kaj-narediti-ce-zensko-boli-pri-seksu.html

 

3. Vaginalno vnetje ali medicinsko stanje

Tri od štirih odraslih žensk bodo v življenju dobile vsaj eno vaginalno vnetje. Do okužbe običajno pride takrat, ko se spremeni ravnovesje v nožnici. To lahko povzročijo nosečnost, diabetes, uporaba nekaterih zdravil, maziv ali spermicidov ali oslabljen imunski sistem. Poleg bolečine in nelagodja med seksom pa ob okužbi lahko doživljate tudi druge simptome kot so srbečica, pordelost in oteklina na ženskih spolovila in obilen izcedek. V kolikor pa med seksom konstantno doživljate bolečino, pa lahko, da se srečujete z zdravstvenim stanjem, kot je recimo endometrioza , maternični fibroidi, vulvodinija, spolno prenosljive bolezni, vaginizem,..

Rešitev

Ne diagnosticirajte in ne samozdravite - pojdite h zdravniku.  Glede na okužbo boste morda potrebovali zdravila na recept. Torej, prej ko se boste lahko vpisali v ordinacijo ginekologa, tem bolje in hitreje boste lahko ponovno uživali. Pri zdravstvenih stanjih prav tako ni pametno, da jih spregledate. Vsaka ženska si zasluži sproščeno spolno življenje.

 

4. Vaš partner je zelo obdarjen

Če je penis, roka ali dildo partnerja, ki ga uporablja, precej velik, lahko med penetracijo dejansko zadene maternični vrat. Ni treba posebej poudarjati, da se to ne počuti odlično in lahko povzroča bolečine ob vsakem gibu in penetraciji.

Rešitev

Predigra, predigra, predigra.. To je odličen prvi korak. Med predigro se nožnica razširi kar omogoča globljo, udobnejšo penetracijo. Predigra tudi poveča mazanje, kar bo nekoliko olajšalo penetracijo. Tudi dodajanje mazanja po potrebi ali erotičnih pripomočkov bo pomagalo. Poleg tega pa bi morali biti tudi premišljeni pri izbiri spolnega položaja. Torej vsak položaj pri katerem lastnica nožnice lahko nadzoruje penetracijo, je najbolj varna izbira. Pomislite: Vi na vrhu. Izogibajte se položajem, ki maksimirajo penetracijo – na primer 'doggy' pasji slog ali karkoli kjer so noge v zraku. Ti položaji bolj verjetno lahko vodijo do bolečin v primeru, da niso izvajani z občutkom.

Bodite počasni in nežni ter s partnerjem komunicirajte o vsakem nelagodju, ki ga doživite!

 

https://sveterotike.si/blog/kaj-narediti-ce-zensko-boli-pri-seksu.html

 


 

Kaj je najbolj pomembno, če žensko boli pri seksu?

 

 Komunikacija. Z odkritim pogovorom lahko odkrijeta vzrok težave in jo skupaj odpravita. Mogoče gre za določen položaj, ki ji ustvarja nelagodje. Poiščita načine/položaje pri katerih ženska ne bo občutila bolečine in bo lahko končno celostno uživala v spolnosti.

 Predigra. V sanjskem moškem svetu bi bila vsaka ženska v trenutku pripravljena na strastno ljubljenje. A temu ni tako. Predpriprava na seks je izrednega pomena. V veliko primerih je pomanjkanje le te lahko krivo za nastanek težav in bolečin med odnosi, saj nožnica ni v celoti ''ogreta''.

 Lubrikant. Ne le, da zmanjšuje trenje, nudi dodatno varnost in bo z njegovo pomočjo ženska bolj sproščena. Ne bo več razmišljala o tem ali se dovolj vlaži vendar bodo njene misli popolnoma osredotočene le na užitke.

 Ne počnita tistega kar povzroča bolečine. Ne, bolečina ni normalna. Tudi, če to pomeni, da se bosta morala za določen čas odpovedati seksu. Ključno je, da v primeru zdravstvenih stanj poiščete pomoč pri specialistu in v tem času ne izvajate bolečih odnosov samo zato, da bi jih imeli. Kvaliteten seks je takrat, ko so užitki obojestranski!

 Potrpljenje.

 

Priporočamo 

 

https://sveterotike.si/lubrikant-pink-natural-140-ml.htmlhttps://sveterotike.si/lubrikant-loving-joy-water-based.htmlhttps://sveterotike.si/stimulacijski-gel-durex-intense.html

02. december 2