»KJER JE LJUBEZEN, JE TUDI LJUBOSUMJE«

»KJER JE LJUBEZEN, JE TUDI LJUBOSUMJE«
03. november 2022 Ogledov: 18
»KJER JE LJUBEZEN, JE TUDI LJUBOSUMJE«
Stari rek, ki ga nekateri doživljajo kot resnico, spet drugi zanikajo, da obstaja povezava med ljubeznijo in ljubosumjem. Nekateri torej menijo, da je ljubosumje odraz ljubezni do partnerja, spet drugi menijo, da ljubosumje pripelje do omejevanja svobode. Nekateri ljudje praktično hranijo svoj ego z ljubosumnostjo partnerja (partnerke), spet drugim pa ljubosumje povzroča stisko in zmedenost.

    

Ljubosumje ni ljubezen!

Seveda smo ljubosumni takrat, ko gre za naše bližnje – partner, prijatelj, družina. A vendar ljubosumja ne gre enačiti z ljubeznijo, temveč s strahom pred izgubo in negotovostjo.

Običajno gre izvor za ljubosumje in (neopravičeno) obtoževanje iskati v otroštvu in naši preteklosti. In ne skrbite, ljubosumje občuti 90% ljudi, ki so v partnerskem odnosu (sodeč po študiji iz tujine), zato je povsem naravno in normalno, da določene situacije v nas povzročijo občutke ljubosumja. Vsekakor pa je znak za alarm kadar se obtožujoče odzovemo na še tako majhen povod, ki to niti ni.

    

»Ljubosumje je simptom nevrotične negotovosti«

To so besede Roberta A. Heinleina, ki med drugim trdi, da samozavestne osebe ne občutijo ljubosumja. Ali se z njim strinjate ali ne niti ni pomembno, dokler razumete, da lahko ljubosumje med partnerjema (pa naj bo eno- ali obojestransko) zastrupi vajin odnos. In ko ugotovimo, da smo se iz tega razloga oddaljili, je običajno že prepozno, da bi ponovno vzpostavili zdrav odnos.

   

   

Zakaj ljubosumje ni element zdravega odnosa?

Morda vam bo v prvih mesecih (ali celo letih) zveze prijalo, da partner želi ves prosti čas preživeti v dvoje, ali da se želi vedno in povsod postavljati z vami. Morda boste to razumeli kot izkaz ljubezni in skrbi za vas. Kaj kmalu pa boste ugotovili, da partner s tem zgolj rešuje svoje težave z negotovostjo in željo po pretiranem nadzoru nad vami. Slednje omejuje vašo zasebnost, osebnost in tudi pravico odločanja o tem, kako in s kom boste preživeli prosti čas. Pogosto se tako ne počutite več kot partner, bolj kot njegova lastnina.

    

Kako postopamo, ko smo ljubosumni mi ali naš partner?

Sprva bomo ponovno predlagali pogovor – pogovor o vaših prepričanjih in mejah, ki so temelj zdravega odnosa. Jabolko spora so najpogosteje prijateljske vezi z osebami nasprotnega spola ali pa prijateljevanje z bivšimi partnerji – v tem primeru je pomembno, da ali sprejmete partnerjeve prijatelje (in prijateljice), v nasprotnem primeru pa se vprašate, ali je in bo takšna zveza sploh mogoča.

    

Ljubosumen partner

Ne »branite« se z aroganco, jezo ali ignoriranjem. Nekateri (ljubosumni) ljudje so takšni zaradi čustvene nezrelosti ali pa zgolj ne izbirajo pravih besed in zato izpadejo preveč napadalni. Vzrok je lahko tudi negativna prekla izkušnja, kar pa ne sme biti izgovor za ljubosumne izpade, služi naj zgolj vam, da boste lažje razumeli partnerjevo stališče. Partnerju pokažite, da ga razumete in da ste mu pripravljeni stopiti nasproti, a nikakor se pri tem ne podrejajte in ne dovolite, da partner spreminja vaše vzorce vedenja. Poskusita ponovno obuditi vajin odnos – pogoste je težava v tem, da skozi leta drug drugega pričnemo jemati za samoumevnega. Ne vrzita puške v koruzo in v kolikor ne najdeta rešitve za pomoč zaprosita zakonskega terapevta oziroma svetovalca.

Če vas partner nenehno obtožuje in žali ter ne spoštuje vaših pravic, je žal včasih edina  možnost ta, da prekinete razmerje.

   

   

Kaj pa, če ste ljubosumni vi?

Ugotovite od kod izvirajo vaši občutki – šele nato boste lahko le-te pojasnili svoji boljši polovici. Iskreno mu (ji) povejte kako se počutite, pri tem pa se izogibajte obtoževanja in napadanja brez vzroka. V kolikor potrebujete pomoč pri predelovanju nakopičenih čustev jo poiščite! Morda je v ozadju vaših občutkov nepredelana travma ali negativna izkušnja iz preteklosti, ki vas je zaznamovala. Prav je, da jo ozavestite in se z njo soočite, a poskrbite, da le-te ne uporabljate kot izgovor za vaša dejanja.

    

Za konec vam prilagamo še naslednjo misel:

»Ljubosumje se vedno rodi z ljubeznijo, a z njo vedno ne umre.«