MAJ: MESEC SAMOZADOVOLJEVANJA

MAJ: MESEC SAMOZADOVOLJEVANJA
01. maj 2021 Ogledov: 61
MAJ: MESEC SAMOZADOVOLJEVANJA

Maj je prav poseben mesec, in sicer mesec samozadovoljevanja. Njegovi začetki segajo v leto 1995, bolj natančno v San Francisco, kjer ga je ustanovila seks trgovina Good Vibrations. Mesec maj se osredotoča na ozaveščanje in pogovor o samozadovoljevanju brez zadržkov. Masturbacija je le normalen del spolnosti in prav je, da odprto govorimo o njej.

Za tiste, ki še niste vedeli, je mesec maj mesec masturbacije. Natančneje 28. maja pa celo praznujemo dan masturbacije. Mesec masturbacije je leta 1995 ustanovila seks trgovina v San Franciscu z imenom Good Vibrations, kot odgovor na predsednika Billa Clintona, ki je odpustil takratnega generalnega kirurga, potem ko je predlagal, da se samozadovoljevanja uči kot del spolne vzgoje. Od takrat pa se ta mesec osredotoča predvsem na ozaveščanje in odprt pogovor o samozadovoljevanju, brez zadržkov.

Ta mesec je odlična priložnost, da si vzamete čas za spoznavanje svojega telesa in date prednost svojemu spolnemu užitku. Masturbacija je odličen način, da se naučite, kaj imate radi in česa ne, ne da bi bili izpostavljeni tveganju za nosečnost ali spolno prenosljive bolezni, in je eden najboljših načinov za spoznavanje svoje spolnosti. Pomaga lahko tudi pri lajšanju stresa in lajšanju menstrualnih krčev.

Vse kar morate vedeti o masturbaciji

Masturbacija je običajen in zdrav del spolnosti, v katerem sami zadovoljujete svoje intimne predele. Masturbacija lahko okrepi naše fizično, duševno in spolno zdravje, ter zdravje naših spolnih odnosov. S spoznavanjem svojega telesa namreč lahko bolj odkrijete kaj se vašemu telesu zdi dobro, in tako posledično izboljšate tudi spolno zadovoljstvo s partnerji. In še nekaj – Ko nam je nekaj všeč in se ob tem počutimo udobno, se poveča tudi zadovoljstvo med seksom.

Študije kažejo, da približno 7 od 10 odraslih moških in več kot 5 od 10 odraslih žensk samozadovoljuje. Nekateri se samozadovoljujejo več kot enkrat na dan, nekateri pa le občasno, spet drugi se nikoli ne samozadovoljujejo – in vsak izmed njih je popolnoma zdrav in normalen!

Uporaba vibratorjev, masturbatorjev in drugih spolnih pripomočkov je lahko zabaven dodatek h samozadovoljevanju. Če uporabljate erotične igračke pa je priporočljivo, da uporabljate lubrikant.

Masturbacija je nekaj povsem običajnega, tako za moške kot za ženske, a mnogi ljudje še vedno čutijo sram ali krivdo, ker to počnejo. Ljudje, ki prejmejo negativna sporočila o samozadovoljevanju, ko so mladi, pogosto nosijo občutek sramu v odrasli dobi. Nekateri mislijo, da se drugi samozadovoljujejo le, če nimajo spolnega partnerja. Toda to ni res. V resnici se samozadovoljuje tako ljudje, ki imajo redne spolne partnerje, kot tisti, ki jih nimajo.

Ali je samozadovoljevanje zdravo in kako vpliva na razmerje?

Da, samozadovoljevanje je pravzaprav dobro. Masturbacija namreč lahko sprosti adrenalin, oksitocin, endorfine in serotonin - kar vam pomaga uravnavati stres in izboljšati splošno razpoloženje. Sproščanje endorfina vam lahko pomaga tudi pri zniževanju krvnega tlaka in deluje kot pripomoček za spanje. Pri ženskah je znano tudi, da mišična pozornost na tem območju blaži menstrualne krče.

Nekateri ljudje zmotno domnevajo, da samozadovoljevanje negativno vpliva na razmerje. Ravno nasprotno, lahko dejansko izboljša vaše razmerje.

1. Redna masturbacija lahko ohranja spolno in fizično samozavest.

2. Z masturbacijo bolj spoznavate svoje telo in to kaj vam ustreza – Težko je nekomu povedati kaj vam paše, če tega ne veste sami. Zato ima raziskovanje svojega telesa še več prednosti pri spoznavanju samega sebe.  

3. Kar se zadeva spolnega zdravja pri moških pa masturbacija lahko pomaga izboljšati vzdržljivost, saj se moški tako lahko bolj nauči tolerirati različne stopnje stimulacije, da zdrži dlje v spalnici.

Prednosti samozadovoljevanja

Zmanjšuje stres

Sprošča spolno napetost

Vam lahko pomaga bolje spati

Izboljša splošno razpoloženje

Izboljša samopodobo

Izboljša kontrolo nad izlivom pri moških

Lajša menstrualne krče in mišično napetost

Pomaga krepiti mišični tonus