MENSTRUALNA SKODELICA: Da ali ne?

MENSTRUALNA SKODELICA: Da ali ne?
04. december 2020 Ogledov: 37
MENSTRUALNA SKODELICA: Da ali ne?

Čas je za ženski čvek! Pogovorimo se o menstruaciji. Menstrualne skodelice postajajo vedno bolj priljubljen med ženskami, in ni težko razumeti zakaj. Nožnice ne izsušijo kot tamponi, ne vsebujejo belil in škodljivi snovi, so namenjene večkratni uporabi, okolju prijazne in dolgoročno veliko cenejše. Torej, menstrualna skodelica, DA ali NE?

Kaj je menstrualna skodelica in kako se uporablja?

Menstrualna skodelica je majhna skodelica iz prožne in telesu prijaznega materiala, ki jo namesto tampona vstavite v nožnico. Sedi tik pod materničnim vratom in zbira kri ali obloge, ki jih izgubite, vse do 12 ur. Glavna razlika med tamponom in menstrualno skodelico je v tem, da skodelica zbira vašo kri, medtem, ko jo tampon vpije.

Eden najbolj pogostih vprašanj je seveda ''Ali menstrualna skodelica lahko spušča?''. Več študij v katerih je sodelovalo veliko uporabnic menstrualne skodelice, je dokazalo, da so skodelice enako zanesljive kot tamponi. To pomeni, da med nošenjem menstrualne skodelice ne bo prišlo do uhajanja krvi oziroma, da so te možnosti enake kot pri tamponih.

Uporaba skodelice: Čeprav se na začetku zdi, da je vstavljanje menstrualne skodelice velik izziv, pa je to pravzaprav zelo preprosto.

Najprej se prepričajte, da sta menstrualna skodelica in roke čiste, nato pridržite spodnji del skodelice in poravnajte odprtino. Zložite jo na polovico navpično, tako da odprtina tvori obliko črke 'C'. Nato poiščite udoben položaj za vstavljanje skodelice – lahko celo počepnete ali dvignete eno nogo, če vam je to lažje. Najbolj pomembno pa je, da se morate pri tem sprostiti in počasi vstaviti skodelico.

Menstrualna skodelica ne sedi tako visok kot tampon; na dnu bi morali imeti približno 1,5 cm prostega prostora. Preverite, ali se je skodelica popolnoma odprla, tako da steblo rahlo potegnete - če čutite nekaj upora, ste pripravljeni.

Menstrualna skodelica se lahko uporablja tudi pri močnejših krvavitvah, saj lahko sprejme kar do 5-krat več krvi kot tamponi. Nosite jo lahko do 12 ur, potem pa jo je potrebno izprazniti. 

Menstrualna skodelica DA ali NE?

+ Finančni prihranek: Menstrualna skodelica je odlična naložba za prihodnost, saj lahko eno skodelico uporabljate več let. Uporaba skodelica pa vam bo na koncu prihranila veliko denarja v primerjavi z rednim nakupovanjem tamponov in vložkov.

+ TSS: Zagotovo poznate sindrom toksičnega šoka, ki je sicer redko a zelo nevarno bolezensko stanje, ki nastane pri nošenju tamponov. Z uporabo skodelice se lahko izognete tovrstnim infekcijam.

+ Udobje: Številne uporabnice poročajo, da je menstrualna skodelica veliko bolj udobna kot tamponi. Skodelice namreč ne povzročajo suhosti nožnice, kar je pogost stranski učinek nošenja tamponov.

+ Manj krčev: To je seveda odvisno od posameznice, vendar je kar nekaj uporabnic potrdilo, da imajo ob nošenju skodelice manj bolečin med menstruacijo oziroma manj menstrualnih krčev.

+ Manj nereda: Ob pravilni vstavitvi skodelice ta ne sme puščati ali se razlivati, zato jo lahko brezskrbno nosite med vadbo, plavanjem ali drugim dejavnostim.

+ Okolju prijazne: Vložki in tamponi so običajno enkratni in imajo veliko embalaže, skodelice pa so zasnovane za dolgoletno uporabo. To lahko drastično zmanjša, koliko menstrualnih izdelkov se konča na odlagališčih.

- Vstavljanje in odstranjevanje menstrualne skodelice je pri prvi uporabah nekoliko bolj umazano, ko se posameznica šele navaja na njeno uporabo. Nekateri ljudje pa se počutijo neprijetno zaradi svoje menstrualne krvi. V tem primeru uporaba skodelice morda ni dobra izbira.

- Menstrualna skodelica se lahko počuti neprijetno tudi, če je oseba ne vstavi pravilno ali če uporabljate napačno velikost.

- Če ima posameznica izredno močen pretok krvi ali pogosto dobi menstrualne strdke, lahko doživi nekaj puščanja skodelice.

- Čiščenje v javnosti: Na javnih straniščih je težje temeljito izprazniti in očisti skodelico.

Čiščenje menstrualne skodelice

Redno čiščenje menstrualne skodelice pred in po uporabi naj bo vedno vaša prioriteta. Samo tako se namreč lahko izognete morebitnim okužbam. Pri vstavljanju in odstranjevanju skodelici pa poskrbite tudi za čistočo rok. Vzdrževanje skodelice je bistveno za ohranjanje trajnosti izdelka.

Vsakič, ko odstranite skodelico, jo morate umiti z (neagresivnim) milom in toplo vodo.

Prav tako je dobro, da mogoče med vsakim menstrualnim ciklom prekuhate skodelico (5-10 minut v vodi).

V javni kopalnici je težko temeljito izprazniti in očistiti skodelico. V tem primeru si lahko posameznica umiva roke, preden vstopi v kabino, nato skodelico odstrani in jo s pomočjo kosa toaletnega papirja obriše, preden jo ponovno vstavi. Nekateri ljudje nosijo majhno steklenico vode, da si splaknejo skodelico v stranišču.

Ali je menstrualna skodelica prava izbira zate? 

Zakaj pa ne! Menstrualno skodelico lahko uporabljajo vse ženske, tudi tiste, ki so rodile, imajo IUV ali kontracepcijski vaginalni obroč. Morda boste morali preizkusiti nekaj različnih blagovnih znamk, preden boste našli pravo zase, a na koncu boste zagotovo pozabile na druge izdelke, ki jih sedaj uporabljate pri menstruaciji. 

Naslednjič, ko boš na pijači s svojo prijateljico, jo vprašaj kaj meni o menstrualnih skodelicah. Mogoče te bo presenetilo koliko žensk že uporablja menstrualne skodelice. Po njihovih poročanjih: ko se enkrat navadiš na skodelico, se nikoli več ne vrneš nazaj! 

 

Izberite svojo menstrualno skodelico: