''MIDVA PA SPLOH NE SEKSAVA VEČ''

''MIDVA PA SPLOH NE SEKSAVA VEČ''
21. november 2022 Ogledov: 90
''MIDVA PA SPLOH NE SEKSAVA VEČ''
Metuljčki, noči polne strasti in vročih akcij, seksi perilo, sveče, vrtnice… Nekako tako običajno izgleda spolnost v začetku, ko se partnerja šele dodobra spoznavata. Obdobje, ki ga lahko imenujemo »obdobje medenih tednov« pa prej ali slej mine – zaljubljenost preide v ljubezen in druga globlja čustva, partnerja se dobro poznata, živita skupaj, morda skupaj tudi vzgajata otroke. Delavniki so vse daljši, skrb za gospodinjstvo, otroke ter vse kar paše zraven pa dodobra zapolni naš urnik. In pogosto partnerja »pozabita« drug na drugega, ob tem pa najbolj trpi njuno intimno življenje.

    

Zgodi se skoraj vsem

Skoraj z gotovostjo lahko trdimo, da obdobje, ko je seksa manj ali sploh nič, doleti vsak par vsaj enkrat (morda obstajajo izjeme). Ne bomo govorili o pomanjkanju seksa iz razlogov, kot so bolezen, nosečnost ali druga stanja, pač pa o tem, kaj storiti, ko želje po intimnosti preprosto ni.

In zgodi se počasi – romantika ni več del vsakdana, hitro zapademo v rutino in drug drugemu postaneta samoumevna.

  

    

Kaj storiti

Najprej skušajta ugotoviti vzrok – zakaj je prišlo do zmanjšanje želje in potrebe po spolnosti in intimnosti. Pogosto gre razlog iskati v pomanjkanju časa. Zaradi napornega dneva se želita zgolj zvaliti v posteljo in niti ne razmišljata o akciji med rjuhami. V tem primeru je pomembno, da skupaj določita prioritete in ponovno postavita vaju na prvo mesto. Vključita »čas za vaju« v vajine urnike!

Sprva skušajta iskati razlog znotraj sebe – ste res le preutrujeni ali vas partner morda ne privlači več? Sta v preteklosti izkusila travmo, ki je zaznamovala vajin odnos? Si želite prekiniti razmerje? Vsekakor je pomembno, da poiščete odgovore na ta in podobna vprašanja in ugotovite česa si pravzaprav (ne)želite. Nato sledi iskren pogovor. Poskrbita, da se trudita najti rešitve in se izogibajta obtoževanju in iskanju krivca (v smislu »za vse sem sam/a, nikoli te ni ob meni«). Nikakor ne uporabljajte groženj in ne postavljajte ultimatov. Partnerju pokažite, da vam je mar in da želite stvari izboljšati.

Osredotočita se zgolj na vaju in se ne ozirajta na norme, smernice in izkušnje drugih. Nekaterim parom zadostujejo spolni odnosi enkrat mesečno in s tem ni nič narobe! Ne skušajta zadostiti nekim »pravilom«, ki narekujejo količino seksa, ki je potreben za ohranitev razmerja.

Običajno pomaga že, če vajin skupen čas nekoliko popestrita. Na primer z dolgo, romantično večerjo, ob kateri obujata spomine, ali pa z različnimi pripomočki, ki jih lahko uporabita v spalnici. S tem naredita intimne trenutke ponovno zanimive in »ne-rutinske«, poleg tega pa erotične igračke ne le okrepijo željo po intimnosti, pač pa tudi izboljšajo celotno izkušnjo seksa.

V kolikor se vama zdi, da bosta težave težko rešila sama, poiščita pomoč. Zakonski terapevti in podobni strokovnjaki so vama lahko v veliko pomoč takrat, ko sama ne zmoreta ustrezno komunicirati in iskati optimalnih rešitev.

Nikakor pa ne pozabita: v kolikor si oba želita poiskati rešitev, jo bosta zagotovo našla!