Petdeset odtenkov sive

Petdeset odtenkov sive
02. december 2 Ogledov: 430
Petdeset odtenkov sive

KRATEK OPIS ZGODBE

Kontroverzna serija romanov “Petdeset odtenkov sive” pripoveduje zgodbo dveh protagonistov, in sicer mlade študentke Anastasije Steele in uspešnega poslovneža Christiana Greya. Spoznata se po naključju – Anastisiina prijateljica, ki dela za študentski časopis zaradi bolezni ne more opraviti intervjuja z Chrisitianom, zato na to nalogo pošlje njo. Anastasijo bogatašova prezenca in skrivnostnost očarata v trenutku, a jo obenem preplašita. Posledično intervju poteka v tonu živčnosti in hitro najde svoj konec. Ana nato odide prepričana, da je naredila na Christiana skrajno bled vtis. Svoj sram potolaži z dejstvom, da je bila to le simpatija trenutka in da se najverjetneje sploh ne bosta nikoli več srečala. Mlada študentka se seveda moti in Chrisitian jo tako nekega dne obišče na njenem delovnem mestu v trgovini, kjer se njuni usodi dokončno stketa. Sledi erotično potovanje skozi obrobne seksualne prakse, ko Ana preko temačnega poslovneža spoznava lastne seksualne tendence.

ODZIVI NA KNJIGO

Naj najprej povemo, da je omenjena serija požela neverjeten uspeh, predvsem pri predstavnicah ženskega spola. Zanimivo pri tem je, da jo ni napisala v svetu literature uveljavljena avtorica, temveč popolna začetnica britanskega rodu, zdaj znana pod psevdonimom E. L. James. Zgodba je naprej nastala kot oboževalski podaljšek prav tako zelo znane serije Somrak, a je za razliko od nje vključevala veliko bolj nazorne prikaze seksualnosti v najrazličnejših možnih oblikah. Kritiki so se v prvi vrsti najbolj obregnili ob slog pisanja avtorice. Očitali so mu manjko kakršnekoli umetniške vrednosti, češ da je delo zreducirano zgolj na prostaško opisovanje spolnih praks. O tem težko podamo popolnoma objektivno mnenje. Verjetno je res, da delo ni nikakršen literarni presežek, a kar mu lahko brez slabe vesti priznamo, je rušenje zacementiranih seksualnih tabujev. Celo nekatere feministke in feministi so dali romanu priznanje, saj smo se verjetno tudi zavoljo Petdeset odtenkov sive, začeli aktivneje in bolj odkrito pogovarjati o vlogah ženske in moškega v družbi in spolnosti.

SEKSUALNOST Z OBROBJA

Morda komu ne bo po godu, a odnos med protagonistoma še zdaleč ni enakopraven. Še več, Anastasija je Chrisitanu skoraj popolnoma podrejena in mu dovoli že skrajno predrzna rušenja njene lastne integritete. A vse poteka v luči skupnega dogovora, med njima ni nikakršnih prisil in nenazadnje sta oba odrasli osebi, tako da o primernosti njunih praks ne moremo soditi. Vsak posameznik namreč sam pri sebi vem kaj mu povzroča ugodje in dokler je v odnosu, ki temelji na odkritih pogovorih, ter dokler z zadovoljevnjem svojih užitkov ne povzroča škode drugemu, je moralna sodba o njegovem početju povsem jalova in neprimerna. Smiselnost razprave o vzrokih za posluževanje obrobnih spolnih praks, je prav tako vprašljiva, saj je le-teh verjetno toliko kolikor je ljudi na zemlji.

TUDI VI ŽELITE PREIZKUSITI NEKAJ NOVEGA?

Če ste prebrale ali pa prebrali serijo romanov Petdeset odtenkov sive in ste kolikor toliko svobodnega duha, potem vas je prav gotovo že zamikalo, da bi še sami ugriznili v to jabolko. V knjigah so opisane predvsem igre podrejanja in nadrejanja ter t.i. bondage (ponavadi sta ti dve zadevščini tako ali tako povezani). Smisel tega leži v ekskluzivni prilastitvi pravice do dajanja užitka (gospodar), temu ki uživa (podrejeni). Za vse tovrstne in podobne aktivnosti imamo v naši ponudbi kar nekaj primernih izdelkov. Še več, v ponudbi so tudi izdelki iz kolekcije Petdest odtenkov sive, ki jo odobrila in ji dala svoj blagoslov sama avtorica serije, E. L. James. Poleg pripomočkov za že omenjeni bondage, so v kolekciji tudi izdelki, katere lahko uporabite za popestritev ostalih intimnih aktivnosti. Do avantur opisanih v kjigi vas tako loči le še nekaj preprostih klikov. Bodite in ostanite drzni!

Povezava do izdelkov: KLIK