PRVI SPOLNI ODNOS

PRVI SPOLNI ODNOS
13. junij 2022 Ogledov: 52
PRVI SPOLNI ODNOS

Verjamemo, da na naš blog občasno zaidete tudi bralci, ki izkušenj v spolnosti še nimate in zato se vam (razumljivo) v glavi pojavljajo razna vprašanja, vezana na seks in prve korake v svet spolnosti. Seks je lahko nekaj najlepšega, najbolj intimnega, kar še dodatno utrdi vezo med partnerjema. A hkrati je lahko prva spolna izkušnja oziroma prvi spolni odnos tudi nekoliko neprijeten, kar pa kasneje vpliva na dojemanje spolnosti v celoti. Za vas smo poiskali odgovore na najpogostejša vprašanja vezana na prvi spolni odnos.

Ali boli?

Prvi spolni odnos je pri večini posameznikov nekoliko neprijeten, lahko celo nekoliko boleč – predvsem za ženske. Ob vhodu v nožnico se nahaja himen (deviška kožica), ki se ob prvi penetraciji pretrga, kar je lahko nekoliko boleče. Himen se sicer lahko pretrga oziroma poškoduje že prej – med športno aktivnostjo ali ob vstavljanju tamponov.

Bolečino pa lahko preprečite oziroma vsaj omilite. Predvsem s tem, da se v svet spolnosti podajate takrat, ko ste na to pripravljeni in s partnerjem, ki mu popolnoma zaupate. Poleg tega se (vsaj prvič) zadeve lotita počasi in nežno, uporabita pa lahko tudi kanček lubrikanta (suhost nožnice namreč povzroča bolečine pri spolnem odnosu ne glede na to, ali tega prakticirate prvič ali ne).

Ali ženska vedno krvavi?

Kot smo že omenili – vhod v nožnico prekriva himen, kožica, ki se pri prvem spolnem odnosu pretrga. In prav to lahko povzroči manjšo krvavitev, a ne vedno. Pri prvem spolnem odnosu naj bi krvavelo približno 50% žensk. Gre za majhno količino krvi, krvavitev pa se kmalu po odnosu zaustavi sama od sebe – v nasprotnem primeru (če krvavitev dlje časa ne poneha) poiščite pomoč zdravnika (ginekologa).

Ali lahko ženska zanosi/ali morava uporabiti kondom?

Da in da. Ženska oziroma dekle lahko zanosi vse od prve menstruacije naprej (oziroma že kratek čas pred prvo menstruacijo). Poleg tega morata poskrbeti za zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi. Za zaščito pred zanositvijo lahko uporabita kondom, kontracepcijske tabletke, obroček in še mnogo drugih sredstev, ki so dandanes na voljo. Pred spolno prenosljivimi boleznimi pa ščiti le kondom.

Bom znal/a?

Prva spolna izkušnja s partnerjem je običajno nekoliko nerodna – in to ne samo pri tistih, ki se s spolnostjo še niso srečali. Tudi pri posameznikih, ki so v preteklosti že imeli spolne odnose, je prvi seks z novim partnerjem običajno nekoliko neroden in nesproščen – to pa preprosto zato, ker se partnerja podajata v nekaj, česar (skupaj) še nista izkusila. Zato ni neobičajno, če se pred prvim spolnim odnosom sprašujete, ali boste vedeli kaj delati – in brez skrbi, boste.

Kako naj se pripravim?

Predvsem se pogovorite s partnerjem/partnerko in se ne podajajte v nekaj, na kar niste pripravljeni. Zapomnite si, da dokler se s partnerjem ne morete odkrito pogovarjati o seksu ga tudi ne bi smeli prakticirati. Zaupajta si strahove in si vzemita dovolj časa da raziščeta kaj pričakujeta drug od drugega. Poleg tega poskrbita za zaščito! Okolje (običajno spalnica) naj bo udobno, lahko nekoliko zatemnita luči in morda posežeta po svečkah in dišavah, da ustvarita kar se da romantično vzdušje.

Kaj če ne bom užival/a?

Verjetno je, da bo prvi spolni odnos manj prijeten (predvsem za žensko). Kasneje bosta bolje spoznala potrebe in želje drug drugega in se še bolj sprostila. Vsekakor pa se, v kolikor bodo tudi kasneje spolni odnosi boleči, posvetujte z zdravnikom.

  

Najpomembnejše je, da se v svet spolnosti podate takrat, ko ste na to pripravljeni in nikakor ne zato, ker »to počnejo vsi« ali pa zaradi pritiska partnerja.