SEKS MED NOSEČNOSTJO - DA ALI NE?

SEKS MED NOSEČNOSTJO - DA ALI NE?
07. november 2022 Ogledov: 20
SEKS MED NOSEČNOSTJO - DA ALI NE?
Preprosto: če vam ustreza, potem vsekakor da. Če vam ne, potem ne. Vsaka posameznica nosečnost doživlja drugače oziroma bolje rečeno vsaka posameznica vsako nosečnost doživlja drugače. Nekatere prav v obdobju, ko pod njihovim srcem bije še en mali srček, občutijo večjo željo po spolnosti. Spet druge željo po seksu popolnoma izgubijo – bodisi zaradi slabše samozavesti, vsakodnevnih slabosti (in mimogrede – jutranja slabost lahko traja cel dan!), utrujenosti ali pa hormonskih neravnovesij.

  

Prav je, da se tudi partnerji oziroma bodoči očki o tem poučijo in spoštujejo ter razumejo želje noseče partnerke. Ženska se v tem obdobju poleg telesnih spopada tudi s številnimi spremembami na čustvenem področju – skrbi jo, kako se bo njeno življenje spremenilo, kako bo dojenček vplival na razmerje s partnerjem, nenazadnje pa tudi kako bo potekal sam porod in prvi tedni po rojstvu. In če moški mislite, da se srečujete z enakimi skrbi naj vam povemo, da noseča ženska to občuti še vsaj stokrat bolj????

    


Ali je lahko seks med nosečnostjo nevaren?

V kolikor nosečnost poteka normalno, brez posebnosti in ginekolog ne opozori na morebitne zaplete je seks med nosečnostjo popolnoma varen. Spolne odnose imata lahko vse dokler bodoči mamici ne odteče voda ali pa se začnejo popadki (ko bo do tega prišlo pa verjamem, da na seks ne bosta niti pomislila). Dojenček (oziroma plod) je v maternici dobro zaščiten – obdajajo ga ovoji ter plodovnica. Prav plodovnica blaži tresljaje, premike in sunke, zato otroka med seksom ne moreta nikakor poškodovati.
Tudi v začetku nosečnosti je seks popolnoma varen in ne more pripeljati do splava – do slednjega najpogosteje pride zaradi nepravilnosti v plodovem razvoju.
V kolikor po spolnem odnosu občutite močne bolečine v trebuhu ali križu ali pa se pojavi krvavitev je potrebno obiskati zdravnika.

   

Kakšen je seks med nosečnostjo?

Največ žensk bi reklo, da je seks precej drugačen. Ker se v nosečnosti poveča prekrvavitev genitalij, so občutki intenzivnejši, prav tako pa je vagina bolj navlažena. Iz tega razloga nekatere občutijo izjemno željo po seksu, spet druge pa se med spolnimi odnosi zato počutijo neprijetno.
Tudi prsi postanejo bolj občutljive, kar nekatere dodatno vzburi, druge pa dotikanja in ljubkovanja dojk ne prenesejo.

   

Zakaj nekatere ženske ne čutijo želje po spolnosti med nosečnostjo?

Nekatere nosečnice v prvem tromesečju občutijo slabost, utrujenost in slabo počutje (ki žal ni omejeno zgolj na prvo tromesečje in lahko traja dlje), zaradi česar popolnoma izgubijo željo po spolnosti. V drugem tromesečju se pri večini najhujše težave umirijo, v zadnjem tromesečju pa se pojavijo nove – strah pred porodom, skrbi o tem, kako bo potekalo življenje po rojstvu in pa pridobljeni kilogrami in velik trebušček, ki je milo rečeno med seksom precej v napoto.

   

Seks položaji med nosečnostjo

V prvem in drugem tromesečju se bosta najverjetneje spolnosti lahko predajala v kateremkoli položaju. Kasneje je pogosto trebušček tako velik, da onemogoči nekatere položaje, prav tako se ženska običajno ne počuti prijetno, če partner kakorkoli pritiska na trebušček.
Predlagamo nekaj položajev:
Ženska sedi na partnerju, ta pa leži na hrbtu. V tem položaju lahko nosečnica sama nadzira globino penetracije in tempo.
Ležita drug ob drugem, moški vstopa od zadaj (žlička). Lahko si pomagata z blazinam.
Ženska se postavi na rob postelje na vse štiri, moški stoji ali kleči ob postelji in vstopa od zadaj.